• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Maltas apvienības pagastos apkopo ēdienu receptes un izveido e-grāmatu

FaceBook  

Ar godru muti

Latgali visbiežāk asociē par tādiem ēdieniem kā guļbišņīki, asuškas, krupniks, golupci, pancks ar cimusu, griušļi, kļockas, mazliet atšķiroties to pagatavošanas receptēm vienā vai otrā vietā. Tomēr bez iepriekš nosauktajiem ēdieniem Latgalē vēl ir pieejams cits kulinārais mantojums, īpaši vietās, kur izsenis dzīvo dažādu tautību cilvēki, kur, iespējams, viņu vecāki un vecvecāki nebija tik turīgi, ēdienu gatavojot no tā laika rocības pieejamajiem produktiem, atbilstoši sezonai, izmantojot tos tā, lai nekas neietu zudumā. E-grāmata pieejama šeit.

Kāds kulinārais mantojums ir Maltas apvienības pagastos? Atbildi uz šo jautājumu sniedz Maltas apvienības pārvaldes realizētais projekts “Senču ēdienu tradīcijas Maltas apvienības pagastos”, kura rezultātā tiek izdota e-grāmata ar receptēm, kas savāktas apvienības sešos pagastos: Feimaņu, Lūznavas, Maltas, Ozolaines, Pušas un Silmalas pagastā

.20211204 124628
Grāmatas sastādītāji norāda, ka tās izveidē izmantotas gan saimnieču iesūtītas, gan novadpētniecības laikā apkopotās, gan 2023.gadā notikušās ekspedīcijas laikā pierakstītās receptes. Kopumā sešu pagastu 50 saimnieču 85 receptes sadalītas četros tematiskos blokos: Latgalē sastopamās klasiskās receptes, gardumi, stiprie ēdieni un dažādi dzērieni.
Projektā īpaša loma ir latgaliešu rakstu valodai, kurā visas receptes lasāmas, kā arī papildus izmantoti latgaliešu folkloras materiāli (sakāmvārdi, buramvārdi, anekdotes), kas grāmatu padara vieglāk uztveramu. Tāpat nozīmīgs ir ieguldījums produktu un ēdienu nosaukumu izpētē, jo grāmatā sniegti analītiski komentāri par šķietami ierastiem ēdieniem, kas būs atklājums arī to autoriem.


Līdz šim MAP pagastos kulinārais mantojums apzināts vien daļēji: 2021.gadā Ozolaines pagastā izveidota videoīsfilma projektā ,,Ekspedīcija ,,Senču ēdienu tradīcijas Ozolainē”, 2022.gadā Maltas Bērnu un jauniešu centrs izdeva brošūru “Maltas gardēži” ar seno ēdienu un to modernizētām receptēm. Šī e-grāmata būs būtisks papildinājums MAP godu saimnieču un arī kulinārā mantojuma apzināšanā.

IMG 4118

Projekts “Senču ēdienu tradīcijas Maltas apvienības pagastos” īstenots ar Valsts kultūrkapitāla fonda mērķprogrammas “Latviešu vēsturisko zemju attīstības programma” un biedrības “Latgales reģiona attīstības aģentūra” piešķirto atbalstu.

Latgales Kultūras programma 1

AFIŠA

 MA2

kontakti

AVIZE

 facebook logo  instagram twitter logo dr lv youtube logo

Aptaujas reuzltati

Identitātes Grāmata 2021


OZOLAINES KARTE


Gramatas Kampishki



 muza logo


 

zirgi beksos




VPG Ambient 
 
 

Cookies

Copyright (c) Ozolaines pagasta pārvalde 2022