Skolēnu ekskursija "SKOLAS SOMA" ietvaros

FaceBook  

WhatsApp Image 2022 11 16 at 12.16.38

Šī gada 11. novembrī programmas “Latvijas skolas soma” ietvaros Liepu pamatskolas 7. un 8. klases skolēni devās uz Daugavpili, apmeklēt Daugavpils cietoksni. Daugavpils cietoksnis ir nozīmīgs 19. gadsimta arhitektūras un kultūrvēstures objekts, kā arī pēdējais uzbūvētais bastiona tipa cietoksnis pasaulē.

WhatsApp Image 2022 11 16 at 12.16.48
Izzinošas pastaigas laikā skolēni ieguva ieskatu cietokšņa vēsturē, iepazina cietokšņa vēsturisko ekspozīciju “Nikolaja vārti – durvis pagātnē”, uzzināja par cietokšņa nocietinājumiem un aizsargvalni, cietokšņa dzīvojamo ēku kvartālu, sardzes ēkām, vārtiem un citiem objektiem, apskatīja cietokšņa populārāko vides objektu “Cietokšņa spoks”- zirgs, cietokšņa sardzes ēkā skolēni apskatīja Daugavpils cietokšņa maketu. Skolēni risināja dažādus praktiskus uzdevumus, tostarp Nikolaja vārtos sadzirdēja “pagātnes balsi” – sarunājās caur sprostsiju rievām, izmērīja Nikolaja vārtu tilta garumu un platumu saviem spēkiem – saskaitot soļus, kā arī cietokšņa pulvera pagrabā skolēni varēja izšaut ar gaisa lielgabalu. Pastaigas beigās, skolēni arī apmeklēja Sikspārņu centra ekspozīciju, kas atrodas Daugavpils cietokšņa Nikolaja vārtos. Skolēni apskatīja sikspārņu būrīšus, pastmarku kolekciju ar sikspārņiem, mākslas darbus ar sikspārņu tēliem, iepazinās ar sikspārņu dzīves veidu un apkārtējo vidi.
WhatsApp Image 2022 11 16 at 12.16.36

Daugavpils cietokšņa apmeklējums veicināja skolēnu nacionālās un pilsoniskās identitātes veidošanu, kā arī valstiskās piederības sajūtas attīstīšanu. Skolēniem bija interesanti uzzināt par Daugavpils cietokšņa vēsturi, kā arī ļoti patika risināt praktiskus uzdevumus. Skolēni atzina, ka iegūtās zināšanas viņi varēs izmantot, piemēram, stāstot vai rakstot par Latvijas ievērojamākajiem arhitektūras un kultūrvēstures objektiem.

Jelizaveta Ščemeļova,
Liepu pamatskolas skolotāja

 WhatsApp Image 2022 11 16 at 12.16.41

WhatsApp Image 2022 11 16 at 12.16.43

Cookies

Copyright (c) Ozolaines pagasta pārvalde 2022