• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Baltika -2018 Dagdā!

FaceBook  

IMG 20180622 WA0005

Nu jau ir izskanējis kārtējais Starptautiskais folkloras festivāls Baltika 2018. Šī festivāla ietvaros 21.jūnijā visos četros Latvijas novados notika folkloras kopu un etnogrāfisko ansambļu līgošana un Jāņu dienas ieskandināšana. Dagdā Jāņubērni sabrauca no malu malām. Dagdas centru un atpūtas parku pieskandināja vairāk neka 30 folkloras kopu varenais Līgo. Acis priecēja košie tautu tērpi- strīpu strīpām izrakstītie brunči, baltie linu krekli, ziedu un zīļu vainadziņi meitu galvās.

IMG 20180622 WA0019

Pasākums iesākās ar Rikavas etnogrāgiskā ansambļa izspēlēto uzvedumu „Joņeišam ļela tolka”, kuru skatoties varēja no sirds izsmieties, padziedāt līdzi „mēslu talkas dalībniekiem”, pamācīties pīt vainagus, nodegustēt garšīgu alu un saimnieču sietos sierus,arī pazīlēt tuvāko nākotni- dabūs puisi vai nē.
Folklporas kopa „Zeiļa” bija tikusi pie zāļu tējas vārīšanas lielajā katlā uz dzīvas uguns. Tēja sanāca ļoti smaržīga un garda. Ne par velti līgotāji izdzēra vairāk nekā 30 litrus smaržīgās tējas un bija vēl par maz. Zālīšu pazinēja Jūlija stāstīja savas gudrības interesentiem par ārstniecisko augu pielietošanu pret dažādām kaitēm un vainām. Mēs izdziedājām savas skaistākās latgaliešu tautasdziesmas un parka apmeklētāji dziedāja mums līdzi.
Pulksten 22.00 sākās svētku gājiens uz ugunskura iedegšanas vietu pie Dagdas novada domes. Pašā gājiena priekšā aiz karogiem rikšoja divi zirgu pajūgi, kursos gods bija sēdēt viscienījamākā vecuma folkloristēm.
Saulītei rietot sākās uguns iedegšanas rituāls. Gājienā līdzpaņemtos zaļumus novietoja apkārt lielajam ugunskuram un dziedāja saules pavadīšans dziesmas. Tika iets rotaļās un dejots, bet saulītei uzlecot notika saules sagaidīšanas rituāls un mazgāšanās rīta rasā.
IMG 20180622 WA0017

Svētki ir aizritējuši, bet paliek gandarījums par to, ka mēs protam saglabāt un nest tālāk jaunajām paaudzēm mūsu senču aizsāktās tradīcijas.
Lai visiem jauka turpmākā vasara, piepildīts atvaļinājumu laiks, bet, Latvijas simtgades Dziesmusvētku dalībniekiem lai izturība neskaitāmajos mēģinājumos un milzīgs prieks par mūsu tautas lielo spēku, dziedāt un dejot gribēšanas un varēšanas mākslu.

Ināra Blinova
Ozolaines TN folkloras kopas „Zeiļa” vadītāja

AFIŠA

 MA2

kontakti

AVIZE

 facebook logo  instagram twitter logo dr lv youtube logo

Aptaujas reuzltati

Identitātes Grāmata 2021


OZOLAINES KARTE


Gramatas Kampishki



 muza logo


 

zirgi beksos




VPG Ambient 
 
 

Cookies

Copyright (c) Ozolaines pagasta pārvalde 2022