• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Folkloras kopa „Zeiļa” svin vasaras saulgriežus Dagdā

FaceBook  

Dagda21.06.2017

Kad diena ir kļuvusi visgarākā un nakts vissīsāka, kad pļavas pilnas ar pienenēm, madarām un citām jāņuzālēm, klāt Jāņu laiks. Saulīte ir uzkāpusi savā augstākajā punktā un ar šķelmīgu smaidu noskatās uz saviem Jāņubērnie- nez kā un kur šogad līgos. Folkloras kopa „Zeiļa” izvēlējās vasaras saulgriežus nosvinēt Dagdā, kur notika Latgales folkloras kopu saiets „Vasaras saulgrieži Dagdā”. Uz šo pasākumu sabrauca veselas 42 folkloras kopas un 600 folkloras druvas kopēju no visiem Latgales stūrīšiem, lai izdziedātu un izdzīvotu gada noslēpumaināko nakti. Festivāla atklāšana notika Dagdas centrā, kur varēja noskatīties folkloras uzvedumu „Pirts” Rikavas etnogrāfiskā ansambļa sniegumā.Visi bija aicināti gan uz siera un zāļu tēju vārīšanas, gan sviesta pagatavošanas darbnīcām. Citi uzkavējās Jāņu vainagu vīšanas un saulgriežu rotaļu darbnīcās. Folkloras kopa „Zeiļa” rādīja savu māku pie Jāņubērnu sagaidīšanas vārtiem.

Kad saulīte metās uz rietēšanu, turpat Saulgriežu parkā notika Jāņutēva un Jāņumātes godināšana. Jāņutēva lomā iejutās Dagdas novada domes priekšsēdētājs Aivars Trūlis. Visi klātesošie skandēja līgodziesmas, cienājās ar alu, dažādiem sieriem, pašgatavoto sviestu, ēda ļoti garšīgo Andrupenes sētas pašcepto maizīti, dzēra Mākoņkalna folkloras kopas vārīto zāļu tēju. Pulksten 22.00. sākās gājiens uz līgošanas vietu un Jāņu ugunskura vietu Dagdas senā pilskalna estrādē. Ļoti aizkustinošs, pat mistisks bija ugunskura iedegšanas rituāls, kuru novadīja Viļānu folkloras kopa „Viļonīši”. Līdz pat pirmajiem saules stariem notika līgošana, lielā sadziedāšanās, dancošana. Mēs ceram, ka neizpalika arī papardes zieda meklēšana, kas šajās dienās, ļaudis stāsta, zied īpaši koši, tikai tam vajag ticēt un neatlaidīgi meklēt.
Ir aizritējuši Jāņi, sākas vasaras pilnbrieda laiks. Lai visiem ir labs siena laiks, lai bites nespieto, bet govis nebizo, lai neaizmirstas savākt zāļu tējas pret visādiem nelabumiem un protams arī veselības uzlabošanai, lai visiem jauka vasara.

Dagdas TV:  Vosorys Saulgrīžu svātki Dagdā.

Folkloras kopas „Zeiļa” vārdā
Ināra Blinova

Foto: V.Mališeva

AFIŠA

 MA2

kontakti

AVIZE

 facebook logo  instagram twitter logo dr lv youtube logo

Aptaujas reuzltati

Identitātes Grāmata 2021


OZOLAINES KARTE


Gramatas Kampishki



 muza logo


 

zirgi beksos




VPG Ambient 
 
 

Cookies

Copyright (c) Ozolaines pagasta pārvalde 2022