• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Maija dziedājumi kopā ar folkloras kopu “Zeiļa”

FaceBook  

IMG 20170521 165646

Maija dziedājumi pie ceļmalas vai ciemu (sādžu) krustiem un svētvietām ir samērā jauna tradīcija. Precīzs tās vecums nepietiekamas izpētes dēļ vēl nav noteikts. Runa varētu būt par 19. gadsimta otro pusi. Nav izslēgta netieša šīs tradīcijas saikne ar senajām tautiskajām pavasara brīvdabas dziedāšanas ieražām.

IMG 6451
Maijs Romas Katoļu baznīcas kalendārā ir Svētās Jaunavas Marijas mēnesis - laiks, kad tai tiek veltīti īpaši dievkalpojumi un lūgšanas. Maija dievkalpojumi ir Jaunavas Marijas godināšanas rituāli.
Maija dievkalpojumus ļaudis sauca par "dzīduošona pi krusta" un noturēja pēc pašu ierosmes - bez garīdznieku klātbūtnes un vadības. Dievkalpojumu vadītāji bija no pašu vides. Visbiežāk tās bija gados vecākas sievas, kas labi pārzināja rituāla uzbūvi, prata melodijas un zināja ik nākamo uzsākt piemērotā augstumā.
Maija dievkalpojumu centrālais elements ir Marijas dziesmas. Tajās stāstīts par Marijas dzīvi, ciešanām un nopelniem cilvēces labā. Šīs dziesmas tiek dziedātas arī daudzos citos gadījumos. Taču galvenā to izpildīšanas reize ir maija dievkalpojumi.
Arī folkloras kopa “Zeiļa” maija mēnesī savus dziedājumus pie Ozolaines pagasta krucifiksiem, Pleikšņu kapsētā un Runču kapličā veltīja nodomā par savu ģimeņu, visu pagasta ļaužu vajadzībām un Dievmātes godam. Paldies sādžu vecākajiem un visiem labiem ļaudīm, kuri mūs atbalstīja, piedalījās kopējā Rožukroņa skaitīšanā un dziedāšanā, kā arī paldies par cienastu, kuru viņi sagādāja turpat brīvā dabā.

Lai visiem Dievmātes svētība un palīdzība, silta un saulaina vasara.

Folkloras kopas “Zeiļa” vārdā
Ināra Blinova

AFIŠA

 MA2

kontakti

AVIZE

 facebook logo  instagram twitter logo dr lv youtube logo

Aptaujas reuzltati

Identitātes Grāmata 2021


OZOLAINES KARTE


Gramatas Kampishki



 muza logo


 

zirgi beksos




VPG Ambient 
 
 

Cookies

Copyright (c) Ozolaines pagasta pārvalde 2022