• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Apmācīs pareizi šķirot atkritumus

FaceBook  

izveidots atkritumu sirosanas laukums beksos 2 20151102 1552494144

Lai veiksmīgi iesāktu sadzīves atkritumu šķirošanu Bekšos, aicinām Ozolaines pagasta iedzīvotājus, īpaši tiek gaidīti Bekšu ciemata māju pārstāvji (ka arī citi daudzdzīvokļu dzīvojamās mājās – Bekši 1, Bekši 2, Bekši 3, Bekši 4 un Bekši 5 iedzīvotāji) 2016.gada 1.martā plkst. 16.00 apmeklēt organizētus iedzīvotāju apmācības Ozolaines Tautas namā, kā arī uzdod jautājumus atbildīgiem speciālistiem no SIA “ALAAS” par atkritumu šķirošanu un ne tikai.

Rēzeknes novada teritorijā 2015.gadā 12 pagastos (Ozolaines, Audriņu, Feimaņu, Bērzgales, Kaunatas, Ilzeskalna, Lūznavas, Nautrēnu, Pušas, Griškānu, Gaigalavas, Stružānu) tika izveidoti sadzīves atkritumu dalītās savākšanas punkti (slēgta tipa šķirošanas konteineru novietne papīram, plastmasai un stiklam). Pārējos pagastos tie tiks izveidoti 2016. gadā.

Bekšu atkritumu šķirošanas laukuma FOTOGALERIJA.

Atkritumi ir jebkurš priekšmets vai viela, no kuras tās īpašnieks atbrīvojas, ir nolēmis vai spiests atbrīvoties. Parasti atkritumus veido nevajadzīgi priekšmeti vai to daļas, pārtikas produktu iepakojumi, ēdienu atliekas utt. Lai samazinātu atkritumu daudzumu, radušos atkritumus cenšas racionāli izmantot kā izejvielas ražošanā, kā nosacījums tam ir nepieciešama atkritumu šķirošana pēc to kategorijām. Tas nav vienīgais iemesls, kāpēc atkritumi ir jāšķiro. Nozīmīgs ir arī fakts, ka šķirojot tiek taupīti dabas resursi, netiek piesārņota apkārtējā vide, līdz ar to netiek radīti draudi cilvēku veselībai.

Ir jāapzinās, ka šķirojot atkritumus iespējams:
•atkritumus pārvērst par vērtīgām otrreizējām izejvielām, kas ir izmantojamas atkārtoti;
•taupīt dabas resursus, saglabājot naftas produktus, koksni un citus resursus nākamajām paaudzēm, kā arī ievērojami samazināt ūdens un energoresursu patēriņu;
•ietaupīt vietu atkritumu poligonos – lai noglabāt varētu tikai tos atkritumus, kurus tiešām vairs nav iespējams pārstrādāt atkārtoti;
•ietaupīt savu naudu, jo šķirotos atkritumus savāc un pārstrādā bez maksas, savukārt nešķiroto sadzīves atkritumu izvešanas un apglabāšanas tarifs ar katru gadu pieaug;
•saudzēt vidi un ekoloģiju, jo atkritumi, nonākot dabā vai tiekot nepareizi utilizēti (piemēram, sadedzinot ugunskurā), rada nozīmīgu piesārņojumu un draudus cilvēka veselībai;
•padarīt dabu ap mums skaistāku – bez ceļmalā nomestām pudelēm, papīra vai polietilēna maisiņiem;
•parādīt savu attieksmi, iestājoties par planētas nākotni – lai zaļi un veselīgi varētu dzīvot ne tikai mēs paši, bet arī visas pārējās paaudzes.

Pārstrādājot papīru tiek taupīta enerģija, saglabātas mežu platības, samazināts izmešu daudzums gaisā un ūdens patēriņš, kā arī kopējais atkritumu daudzums. Papīru var pārstrādāt vairākas reizes. No 1 tonnas makulatūras var iegūt 1 tonnu jauna papīra. Ir aprēķināts, ka viena tonna makulatūras ietaupa vidēji gandrīz 4 m3 koksnes - tas nozīmē, ka tiek saglābti 12 – 14 pieauguši koki.
Plastmasa ir ļoti plaši izmantots materiāls, jo tā ir viegla, nerūsē, ir izturīga un lēta. No vides viedokļa, plastmasa nav pateicīgs materiāls, jo nesadalās, bet piesārņo vidi, to dedzinot rodas toksiskas gāzes. Noteiktus plastmasas atkritumu veidus var savākt ( PET pudeles, plastmasas maisiņus, plēves) un nodot otrreizējai pārstrādei.
Stiklu ražo no kvarca smiltīm, sodas, kaļķakmens un lietota stikla lausku sajaukuma. Stiklu šķiro atsevišķi gan no pārējiem sadzīves atkritumiem, gan arī dažādi pēc tā krāsas. Ir iespējams nodot stikla taru, tā neradot piesārņojumu dabā un nepatērējot lieki enerģiju, ražojot vai pārstrādājot, jo stikla taru var atkārtoti izmantot līdz pat 50 reizēm.

KĀ ŠĶIROT?

PAPĪRS
Drīkst mest:
-biroja papīru
-avīzes
-žurnālus
-grāmatas
-kartonu
-kartona kastes (saplacinātas)

Nedrīkst mest:
-netīru vai slapju papīru, kartonu
-laminētus papīra izstrādājumus
-papīrus ar metāla ātršuvējiem, saspraudēm
-tetrapakas

STIKLS
Drīkst mest:
-stikla pudeles (bez metāla korķiem)
-stikla burkas (bez metāla vākiem)
-logu stiklu

Nedrīkst mest:
-keramikas izstrādājumus
-spoguļstiklu
-auto stiklu
-netīru, krāsotu stiklu

PLASTMASA
Drīkst mest:
-plastmasas pudeles (saplacinātas)
-PET pudeles (saplacinātas)
-plastmasas maisiņus, plēves
-u.c. tīru plastmasas iepakojumus

Nedrīkst mest:
-rotaļlietas
-eļļas pudeles
-netīru iepakojumu ar pārtikas produktu atliekām (krējuma un margarīna trauciņus)
-u.c. mājsaimniecībā izmantojamus plastmasas priekšmetus (vienreizējās lietošanas traukus, skābbarības ruļļu plēves, olu bretes, u.c.)

Ir jāsaprot, ka tikai mēs varam samazināt pašu radīto atkritumu apjomu. Atbalstīsim videi un mums pašiem draudzīgu rīcību! Šķirosim atkritumus!

Informācija sagatavota ar SIA ,,ALAAS” atbalstu


Žurnāla "PRAKTISKAIS LATVIETIS" (2015.gada 2.-8.novembris. Nr43(983) izdevums)
Atkritumu šķirošanas pamatprincipi.

 

Praktiskais1

 

AFIŠA

 MA2

kontakti

AVIZE

 facebook logo  instagram twitter logo dr lv youtube logo

Aptaujas reuzltati

Identitātes Grāmata 2021


OZOLAINES KARTE


Gramatas Kampishki



 muza logo


 

zirgi beksos




VPG Ambient 
 
 

Cookies

Copyright (c) Ozolaines pagasta pārvalde 2022