• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Projekta "Folkloras skola Ozolaines pagastā" aktivitātes

FaceBook  

folkloras skolas aktivittes 1 20151102 1433439073

Ozolaines pagasta folkloras kopas “Zeiļa” un Liepu pamatskolas folkloras kopas “Liepiņa” dalībnieki VKKF atbalstītā projekta “Folkloras skola” (Nr. 2015-2TRK042) ietvaros apmeklēja Andrupenes lauku sētu ar mērķi apgūt teorētisku un praktisku zināšanu kopumu par rudens - ziemas laika darbiem un ēdienu gatavošanas tradīcijām Latgalē, tādējādi sekmējot uz tradīcijām balstītu ģimenes vērtību popularizēšanu, tradīciju izzināšanu un pārmantošanu paaudzēs, kā arī veicinot latgaliešu tradicionālās kultūras un latgaliešu valodas saglabāšanas un attīstības procesus Ozolaines pagastā.

Prakstiskās nodarbības laikā projekta dalībnieki iepazinās ar raksturīgajiem latgaliešu ēdieniem, ko parasti gatavoja rudens ziemas periodā pēc ražas novākšanas un ienākšanas klētīs. Projekta dalībnieki piedalījās gan gatavošanas procesā, gan ēdienu degustācijās. Pieredze tiks izmantota folkloras kopu tālākajā radošajā darbībā, sevišķi jauniešu tradicionālās kultūras apguves procesos. FOTOGALERIJA ŠEIT.

Foto Dzimtas stasts

Foto izstāde „Dzimtas stāsti fotogrāfijās”
VKKF atbalstītā projekta “Folkloras skola” (Nr. 2015-2TRK042) ietvaros Ozolaines pagasta iedzīvotāji tika uzrunāti piedalīties izstādes „Dzimtas stāsti bildēs” izveidē. Izstādes ideja bija - senajās, arī mūsdienu ģimeņu foto parādīt dzimtu veidošanos, to tradīcijas, vēsturi. Projekta iecerē bija plānots savāk 30 foto no Ozolaines pagasta ģimeņu arhīviem, rezultātā iedzīvotāji ieinteresētība bija daudz lielāka un kopsummā izstādes sagatavošanai tika iesniegtas 108 fotogrāfijas. Fotomateriāli pārsteidza ar savu tematisko daudzveidību: tika iesniegtas fotogrāfijas ar ģimenes stāstiem, kāzu fotogrāfijas; fotogrāfijas kurās var izsekot kādas personas skolas dzīvi pagājušā gadsimta pirmajā pusē, fotogrāfijas no lauku un kolhozu sadzīves, foto kurā parādās vietējo iedzīvotāju sadzīve atpūtas brīžos. Izstādes veidotāji pateicās ikvienam kurš atsaucās uz šo iniciatīvu un piedalījās Ozolaines pagasta kultūrvēsturiskās izstādes veidošanā. Ikvienu aicinām apmeklēt izstādes atklāšanu 2015.gada 16.novembrī plkst.15.00 Ozolaines pagasta pārvaldē.


Informācija par projekta mērķiem un uzdevumiem (projekta ilgtermiņa, īstermiņa mērķu formulējums).
Ilgtermiņa mērķis: sekmēt Latgales tradicionālās kultūras un latgaliešu valodas saglabāšanas, pārmantošanas un attīstības procesus.
Īstermiņa mērķis: neformālā lekciju - diskusiju un praktisku darbnīcu veidā apgūt teorētisku un praktisku zināšanu kopumu par tradicionālajiem rudens - ziemas laika darbiem un tradīcijām, kā arī apkopot un dokumentēt vietējo iedzīvotāju ģimeņu un godu tradīcijas.

Uzdevumi:
1.Izzināt Ozolaines pagasta ģimeņu latvisko svētku svinēšanas tradīcijas.
2.Apkopot folkloras materiālus un iesniegt glabāšanai un izmantošanai skolas muzejā un Rēzeknes Augstskolā.
3.Organizēt Ozolaines pagasta iedzīvotājiem Folkloras skolu (lekcijas, diskusijas un praktiskas darbnīcas).
4.Sagatavot foto izstādi „Dzimtas stāsti bildēs”.
5.Veicināt Ozolaines pagasta nelatviskās iedzīvotāju daļas iekļaušanos latviešu un latgaliešu tautas tradīciju apgūšanas procesos un veicināt piederības sajūtu Latvijai.
6.Veicināt dažādu paaudžu sapratni un sadarbību, virzītu kopīgu mērķu sasniegšanai tradīciju izzināšanā un apgūšanā.
7.Attīstīt iedzīvotājos, bērnos un jauniešos pozitīvi vērtējošu attieksmi pret daudzveidīgām sabiedrības un kultūras norisēm.
3.Projekta realizēšanas laiks, vieta, mērķauditorija

Laiks: 01.07.2015. – 30.12.2015. Ozolaines pagasta pārvalde, Rēzeknes novads (www.ozolaine.lv)

Mērķauditorija:
Projekts ir orientēts plašam sabiedrības lokam: jaunieši, tradicionālo kolektīvu dalībnieki, skolnieki, jebkurš iedzīvotājs vai ģimene, kas interesējas par tradicionālo kultūru un vēlas iesaistīties aprakstītajās aktivitātēs. Realizējot šo projektu pagasta iedzīvotāji būs iesaistīti kultūrvidē, kas ļauj socializēties, iegūt jaunas zināšanas un prasmes, dalīties pieredzē. Sagatavošanas posmā tiks iesaistītas 15…20 (iespējams vairāk) ģimenes, vidēji 40 pagasta iedzīvotāji; tiešajās aktivitātēs vidēji 30 pagasta iedzīvotāji, kopskaitā 60 pagasta iedzīvotāji. Izstāde un savāktie, apkopotie materiāli būs pieejami jebkuram pagasta iedzīvotājam un interesentam.
Mērķis ir neformālā lekciju - diskusiju un praktisku darbnīcu veidā apgūt teorētisku un praktisku zināšanu kopumu par rudens - ziemas laika darbiem un tradīcijām, tādējādi sekmējot uz tradīcijām balstītu ģimenes vērtību popularizēšanu, tradīciju izzināšanu un pārmantošanu paaudzēs, kā arī veicinot latgaliešu tradicionālās kultūras un latgaliešu valodas saglabāšanas un attīstības procesus.

Inga Drele,
Ozolaines pagasta projektu vadītāja

AFIŠA

 MA2

kontakti

AVIZE

 facebook logo  instagram twitter logo dr lv youtube logo

Aptaujas reuzltati

Identitātes Grāmata 2021


OZOLAINES KARTE


Gramatas Kampishki



 muza logo


 

zirgi beksos




VPG Ambient 
 
 

Cookies

Copyright (c) Ozolaines pagasta pārvalde 2022