• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Informācija par zemes platībām, kuras netiek attēlotas maksāšanas paziņojumā par NĪN 2015.gadam

FaceBook  

1483094 1397940290446529 256809730 nKāpēc maksāšanas paziņojumā par nekustama īpašuma nodokļi (NĪN) dažreiz norādītā zemes platība ir mazāka nekā personai reāli pieder? Skaidrojumu sniedz Rēzeknes novada pašvaldības finanšu, ekonomikas un grāmatvedības nodaļas nodokļu ekonomiste Indra Kroiče:

Sākot ar 2015.gadu tiek mainīts princips, kā programmā NINO veicot nodokļa aprēķinu, tiek apstrādāta zemes platība, kuru aizņem jaunaudzes. Līdz 2015.gadam gadījumā, ja zemes vienībai bija reģistrēta jaunaudzes platība, tad zemes vienības kadastrālā vērtība nodokļiem tika samazināta proporcionāli platībai, kādu aizņēma jaunaudze, un platība netika reģistrēta kā neapliekama.

Sākot ar 2015.gadu – šīm zemes vienībām vairs netiek samazināta kadastrālā vērtība nodokļiem, bet platība, kuru aizņem jaunaudze, ir jāreģistrē kā neapliekamā platība.
Šādas izmaiņas tiek ieviestas, jo saskaņā ar “Likuma par nekustamā īpašuma nodokli” 1.panta 2.daļas 7.punktu - ar nekustamā īpašuma nodokli neapliek Ministru kabineta noteiktajā kārtībā zemi, kuru aizņem atjaunotās vai ieaudzētās mežaudzes (jaunaudzes)”.
Princips, kurš tika izmantots līdz 2015.gadam, radās vēsturiski – jo līdz 2010.gadam VZD nosakot zemes vērtību nodokļiem, izmantoja šo principu, kurš bija noteikts Kadastrālās vērtēšanas noteikumu XIV daļas „Nodokļa objekta kadastrālās vērtības aprēķins” 135.punktā (vēsturiskā redakcija, kas spēkā līdz 31.12.2009).
Tā kā laika posmā no 2008 – 2014.gadam pašvaldības varēja piemērot Nodokļa pieauguma ierobežojumu (NPI), kurā par pieauguma bāzi tika izmantota iepriekšējā gada 1 kvm vērtība, tad mainot principu NPI piemērošanas laikā, netiktu nodrošināts korekts NPI aprēķins.
Savukārt, tā kā no 2015.gada pašvaldības nepiemēro NPI, ir iespējama pāreja uz likumā noteikto principu, ka attiecīgā zemes platība netiek aplikta ar nekustamā īpašuma nodokli.
Gadījumā, kad zemes vienībai 2015.gadā vērtēšanas datos ir norādīta jaunaudzes platība, vērtību pārņemšanas procesā tai netiek samazināta vērtība nodokļiem. Savukārt platības sadalījumā ir pievienota jauna kontrole – ja zemes vienībai vērtēšanas datos ir norādīta jaunaudzes platība, tad sadalījumā ir jābūt norādītai neapliekamai platībai – neapliekamai platībai ir jābūt ievadītai vismaz tikpat lielai, cik ir norādīta jaunaudzes platība.

Ar cieņu,
Rēzeknes novada pašvaldības
Finanšu, ekonomikas un grāmatvedības nodaļas
nodokļu ekonomiste
Indra Kroiče
Tālr. 64607188
e-pasts: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.

AFIŠA

 MA2

kontakti

AVIZE

 facebook logo  instagram twitter logo dr lv youtube logo

Aptaujas reuzltati

Identitātes Grāmata 2021


OZOLAINES KARTE


Gramatas Kampishki



 muza logo


 

zirgi beksos




VPG Ambient 
 
 

Cookies

Copyright (c) Ozolaines pagasta pārvalde 2022