• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Kā ozolainieši sagaidīja gada īsāko nakti...

FaceBook  

ielgosanas paskums beksos 21062019 99 20190628 1501615578

Lai arī tradicionāli par gada īsāko nakti un garāko dienu saucam tieši 23.jūniju jeb Līgo svētkus, tomēr īstie saulgrieži ir 21.jūnijā, kad daba piedzīvo savu uzplaukuma un pilnbrieda kulmināciju, pārejot no pavasara uz vasaru. Un tieši šis datums patiesībā ir uzskatāms par vismaģiskāko un enerģētiski bagātāko. Tāpēc arī mēs Ozolainē nolēmām Ielīgošanas pasākumu šogad rīkot īstajā saulgriežu datumā.
Diena sākās ar Jāņu vainagu pīšanu, Jāņu zāļu pušķu veidošanu un ozollapu virtenes vīšanu, lai to visu vēlāk nogādātu uz pagasta īpašo un skaisto svinību vietu- Līgo kalnu. Dieva svētību saulgriežos saņēmām ar lietu, kas pāris stundas pirms pasākuma ar tumšiem gubu mākoņiem “atnāca” arī līdz Ozolaines pagastam.

ielgosanas paskums beksos 21062019 8 20190628 1875592295

Nu jau kļuvis par tradīciju Ielīgošanas pasākumu sākt ar brīvdabas teātra izrādi, tā notika arī šoreiz. Šogad ciemos uzņēmām Rogovkas amatierteātri, ar tā vadītājas Marutas Miščenko oriģinālizrādi “Sovā saimī”, kas, kā jau Līgo tematikai pieklājas, ir par mīlestību, par sava īstā pāra atrašanu un to visu papildina, protams, ne viena vien kurioza situācija... 

ielgosanas paskums beksos 21062019 14 20190628 1004744029

Ielīgošanas pasākumu turpinājām ar svētku koncertu, ko tradicionāli atklāja folkloras kopa “Zeiļa” ar skanīgām dziesmām akordeona pavadījumā. Tāpat gudrās un viedās kolektīva sievas dalījās ar Līgo un Jāņu dienas ticējumiem, sniedzot padomus visiem līgotājiem. Bet tautas deju kopa “Dziga” fokloristisko ievadu padarīja vēl krāšņāku gan ar skaistām dejām, gan ar daiļajiem taututērpiem un greznajiem ziedu vainagiem.
Iepriecināt skatītājus ar saviem priekšnesumiem un dejotprasmi bija ieradušās arī meitenes no Feimaņiem, horeogrāfes Ilgas Smanes vadībā,- deju kolektīvs “Fazira” un mazo dejotāju klubiņš “Karameles”. Mazās dejotājas priecēja ar tematisko deju “Ziedu pļavā”, kā arī deju priekšnesumu par pirts tēmu, jo, kā zināms, arī pirts ir neatņemama Līgo svētku sastāvdaļa. Savukārt jaunietes no kolektīva “Fazira” uzstājās ar jautru un amizantu deju priekšnesumu “Ganos”, uz brīdi pārceļot visus uz Austrijas Alpu pļavām, ko papildināja jodelēšanas skaņas un nepaklausīgas Alpu pļavu raibaļas uzvedība.
ielgosanas paskums beksos 21062019 16 20190628 1677851206

Paralēli dziesmām, dejām un dažādām nopietnākām un nenopietnākām svētku aktivitātēm, sanākušie svētku svinētāji varēja iesaistīties arī radošajās darbnīcās. Ozolaines Tautas nama jaunatnes lietu speciālistes un floristes Veronikas Lazarevas vadībā ikviens gribētājs varēja izveidot sev krāšņu ziedu vainagu vai arī iemācīties izveidot vainagu mazāk ierastā- bizes izskatā, tādā veidā paverot jaunu skatu uz tradicionālajām svētku galvas rotām. Tautas nama rokdarbu pulciņa vadītāja Nellija Kotebo un talantīgā Ozolaines pagasta meitene Jeļizaveta Marjanova priecēja ar hennas ķermeņa zīmējumiem- latvju spēka zīmju izskatā. Savukārt folkloras kopā “Zeiļa” dzied sieva, kas ir slavena ar savām zināšanās par pļavas augiem, par zālītēm, to maisījumiem, tāpēc kolektīvs, zāļu sievas Jūlijas Kolesnikovas vadībā, uz ugunskura vārīja smaržīgu, veselīgu un garšīgu zāļu tēju un sniedza padomus zālīšu vākšanā, jo, kā zināms, tieši saulgriežos ievāktajām zālītēm, zāļu tējām ir visspēcīgākās īpašības... Bet Ozolaines Tautas nama senioru kluba “Uguntiņa” dalībnieces Galina Filipova un Eleonora Prokofjeva parūpējās par to, lai ikviens varētu savām acīm redzēt, kā top īsts Jāņu siers un kā senāk ikvienā mājā gatavoja īstu lauku sviestiņu.

ielgosanas paskums beksos 21062019 58 20190628 1741120763

Turpat Līgo kalnā skatītāju acu priekšā tika radīts Jāņu siers, parādot visu procesu, kā šis tradicionālais ēdiens no piena pārtop par sieru. Savukārt sviesta kulšanas jeb, kā daudzviet senāk to sauca, sviesta nīšanas procesā iespēja līdzdarboties bija ikvienam, kuļot sviestiņu tradicionālajā sviesta kulšanas traukā. Kad krējums bija pārvērties par sviestu, saimnieces to sadalīja, papildināja ar dažādām garšām un, protams, cienāja ikvienu kārumnieku. Kādam šie abi procesi uzjundīja nostaļģiju pēc bērnības laukos pie vecmāmiņas, kādam atgādināja par paša senāk ne vienu vien izvārīto siera rituli un ne vienu vien kilogramu pašgatavotā sviestiņa, bet citam, īpaši jaunākajai paaudzei, atklāja jaunas zināšanas par mūsu tautas kulināro vēsturi.
ielgosanas paskums beksos 21062019 36 20190628 1773537094

Sanākušos svētku svinētājus aicinājām dalīties ar savām Līgo pantiņu un tautasdziesmu zināšanām, kā arī atbildēt uz dažādiem Līgo viktorīnas jautājumiem, pretī saņemot, protams, ielīgošanai un līgošanai noderīgas balvas. Pasākuma laikā arī noskaidrojām, ka Latvijā dzīvo vai ir reģistrētas 10 102 Līgas un 51 549 Jāņi, bet Līgo kalnā pasākumā bija ieradusies 1 Līga un 6 Jāņi! Tad nu aicinājām visus lepno vārdu nesējus uz skatuves, lai suminātu un iepriecinātu ar īpaši viņiem veltītu uzmanību un svētku dāvanām. Bet Līgo svētkos ir pieņemts jautri pavadīt laiku, lustēties un darīt dažādas nebēdnības, tāpēc arī mēs aicinājām Jāņus turpat uz skatuves sacensties roku laušanās cīņā, līdz noskaidrojās pats spēcīgākais no vīriem. Bet vienīgajai Līgai klāt pievienojās lustīga līgotāja, kas ļoti vēlētos pabūt “Līgas ādā”, un arī meitenēm tika uzdevums sacensties- kura tad no viņām būs ātrāka dažādu amizantu uzdevumu veikšanā.
ielgosanas paskums beksos 21062019 66 20190628 1142598348

Tāpat šogad pirmo reizi izsludinājām arī krāšņākā vainaga konkursu, aicinot meitenes, dāmas, sievas rotāties ar krāšņu dabas sarūpēto ziedu rotu, kas ir gan saules simbols, gan tradicionāls Līgo svētku rekvizīts, gan arī, neapšaubāmi, krāšņa galvas rota. Katrai no dāmām vainags bija citādāks- te peoniju lielie krāšņie ziedi, te sulīgi sarkanas rozes, te rūtas, margrietiņas, ozola lapas un sarkanie āboliņi, pat meža zemeņu zariņi ar veselām ogām- tik krāšņs un daudzveidīgs skats bija vērojams vainagu parādē. Meitenes, defilējot ap ugunskuru dziesmas “Meitene zeltene” pavadījumā, atrādīja savus vainagus klātesošajiem un tieši ar skatītāju ovācijām arī tika noteikts, ka viskrāšņākā vainaga īpašniece šoreiz ir Malēna Careva, folkloras kopas “Zeiļa” jaunākā dalībniece, kuras vainagu pīšanas prasme jau sen nav noslēpums...
Savukārt vīri tika aicināti piedalīties alus dzeršanas sacensībās, kam sekoja folkloras kopas “Zeiļa” alus ticējumi un, protams, alus dziesma, jo Līgo un Jāņu diena nemaz nav iedomājama ne bez siera, ne arī bez alus, tāpēc latviešu folklora ir bagāta arī ar dziesmām par alus un siera tematiku.
ielgosanas paskums beksos 21062019 6 20190628 1399870925

Kad svētku koncerts bija izskanējis, lustes “stafeti pārņēma” talantīgais akordeonists un dziedātājs Aldis Kise, priecējot ar savu muzicēšanas prasmi un aicinot visus ļauties lustīgai “uzdancošanai”zaļumballē.
Bet, kad kājas zaļumballē bija iesildītas, pulcējām sanākušos svinētājus piedalīties vēl kādā nebēdnīgā pasākumā ar nosaukumu “Uznes sievu Līgo kalnā!”. Kā vēsta viena no Līgo tradīcijām, tad senāk svinību vietas atzīmēja ar trim vārtiem (sakrustotām meijām)- pirmie Jānim un jāņubērniem, otrie- saulrietam, bet trešie- saullēktam. Lai arī Līgo kalnā ir tikai vieni vārdi, toties kādi!!! Skaisti un simboliski spēcīgi- ikviens, kurš kāpj kalnā pa šo pusi, iziet cauri Jumīša vārtiem. Tāpēc arī sievu nešanas sacensības kalnā notika tieši pa taciņu, kas ved caur vārtiem un uzvarēja tas pāris, kurš pirmais izskrēja caur tiem. Uzvaras laurus šoreiz plūca Jūlija Borisova un Guntis Dunčs. Taču vēl zīmīgāka sacensība sekoja turpinājumā. Agrākajos laikos viena no Līgo tradīcijām bija ratu riteņa ripināšana no kalna, ko papildināja līgotāju skriešanās ar to. Ratu ritenis, saukts arī par Saules ratu, tradicionāli tika apsiets ar pērno sienu un sagatavots aizdedzināšanai un ripināšanai no kalna saulrietā. Šoreiz priekšroku dalībai sacensībās deva jaunākā paaudze, ar lielu entuziasmu mēģinot pārspēt ne tikai pretiniekus, bet arī pašu degošo riteni. Šajā sacīkstē, skrienot pārī, uzvarēja vieni no jaunākajiem dalībniekiem- Annija Gutāne un Martins Ostašs.
ielgosanas paskums beksos 21062019 42 20190628 1458076659

Bet, Saulei rietot, bija laiks arī degt svētku uguskuru, kas ik gadu Ozolaines pagastā ir īpaši skaists!!! Sanākušos līgotājus aicinājām sadoties rokās un kopīgi doties simboliskā saules aplī apkārt ugunskuram. Šim brīdim īpašu skanējumu piedeva folkloras kopas “Zeiļa” vadītājas Ināras Blinovas spēcīgais a’capella dziedājums un svinīgā ugunskura iedegšana, ko veica Ozolaines pagasta pārvaldes vadītājs Edgars Blinovs. Tas viss kopā veidoja ļoti īpašu atmosfēru, ko vēlējāmies sagādāt ikvienam, kurš tovakar bija atnācis.
Caur tradīcijām, humoru, spēka dziesmām, dejām un zīmēm, interesantām radošajām darbnīcām un nostaļģiju par seniem rituāliem un kulināro mantojumu- ar to visu vēlējāmies ikvienā radīt iedvesmu saturīgai Līgo svinēšanai, lai svētkos bez vēdera priekiem vieta būtu arī ticējumiem, tradicionālām izdarībām un aktivitātēm, jo saulgriežu patiesā nozīme un agrākās to svinēšanas paražas arī mūsdienu svētkos spēj ienest daudz prieka un padarīt tos īpašus.
ielgosanas paskums beksos 21062019 88 20190628 2091802301

Paldies visiem, kuri pielika savu roku, lai šie svētki izdotos- gan Ozolaines Tautas nama kolektīvu vadītājiem un dalībniekiem, gan brīvprātīgajiem, gan pagasta pārvaldes darbiniekiem un visiem ciemiņiem, kuri bija ieradušies, lai iepriecinātu mūs ar saviem talantiem- kad sanāk visi kopā, tad rodas varenas un skaistas lietas, par to pārliecināmies atkal un atkal!!! Paldies visiem svētku apmeklētājiem un aktivitāšu dalībniekiem, kuri izvēlējās būt mūsu pasākumā un baudīt to! Spēks ir mūsu pašu rokās, spēks ir mūsu pašu darbos, spēks ir mūsu pašu garā un spēks ir vēlmē darīt! Kamēr vien būs cilvēki, kuri vēlēsies svētkus svinēt skaisti, interesanti un saturīgi, tikmēr dzīvos arī svētku gars, būtība un, neapšaubāmi, skaistās mūsu gadskārtu svētku tradīcijas!!!
ielgosanas paskums beksos 21062019 95 20190628 1639465531

Līgo svētki nosvinēti, bet nu jau aiz kalniem vairs nav arī Ozolaines pagasta svētki, kas notiks 10.augustā, bet sāksies jau iepriekšējās dienas vakarā ar filmas par Ozolaines pagastu prezentāciju, jo, kā zināms, pagasts šogad svin savu 80 gadu jubileju, tāpēc ir īstais brīdis, lai šķirtu vēstures lappuses, rādītu un stāstītu par to, kas mūsu pagasts ir ne tikai šodien, bet kas tas bija arī agrāk! Vēl joprojām aicinām visus iesaistīties vēstures izzināšanā, daloties ar saviem stāstiem, fotogrāfijām, video, leģendām un teikām- ar visu, kas palīdzēs izpētīt pagasta vēsturi jo pamatīgāk! Bet 9.augusta vakarā pulcēsimies uz filmas prezentācijas pasākumu, savukārt 10.augustā, kad dienas darbi būs apdarīti, pulcēsimies kopā, lai sportot, baudīt kultūras programmu, iesaistīties radošajās darbnīcās, iepirktos Rēzeknes novada amatnieku un mājražotāju tirdziņā “Lobs Lobam” un lustīgi izdejotos zaļumballē ar grupu “Latgales dāmu pops”! Uz tikšanos!

FOTOGALERIJA ŠEIT!

Santa Ostaša
Ozolaines Tautas nama vadītāja

AFIŠA

 MA2

kontakti

AVIZE

 facebook logo  instagram twitter logo dr lv youtube logo

Aptaujas reuzltati

Identitātes Grāmata 2021


OZOLAINES KARTE


Gramatas Kampishki



 muza logo


 

zirgi beksos




VPG Ambient 
 
 

Cookies

Copyright (c) Ozolaines pagasta pārvalde 2022