• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


„Skaiti Rožukroni, skaiti........”

FaceBook  

IMG 2191

Maija dziedājumi par godu Jaunavai Marijai pie ceļmalas krustiem kā tradīcija radusies jau 18. gadsimta beigās un ir Jaunavas Marijas godināšanas rituāls, kura laikā ļaudis pulcējas pie brīvdabas krustiem – ceļa malā, kapličā, ciemā, pie mājām vai baznīcas dārzos uzstādītiem krucifiksiem. Krucifiksi tika rotāti un maija vakaros pie tiem sanāca dažāda vecuma dziedātājas, lai dziedātu dziesmas Jaunavas Marijas godam.

Folkloras kopai „Zeiļa” tradīcija dziedāt pie Ozolaines pagastā esošajiem krustiem un krucifiksiem radās 6 gadus atpakaļ, kad Laizānu ciema iedzīvotāja Jevģēnija Lazovska uzrakstīja projektu un viņas ābeļdārzā tapa krucifikss. Šo krucifiksu iesvētīja 2013. gada 8. septembrī- Jaunavas Marijas dzimšanas dienā! Mums radās doma, ka folkloras kopas „Zeiļa” dziedātājas varētu pavasarī, maija mēnesī noskaitīt pie Laizānu krusta Rožukroni un nodziedāt dziesmas Jaunavas Marijas godam. Uz šo aicinājumu atsaucās arī citi mūsu pagasta ļaudis un jau nākamajā pavasarī mēs skaitījām Rožukroni arī pie Ozolaines krusta, pie Bumbišku sādžas krucifiksa, Runču kapličā, Pleikšņu kapos un pie lielā krusta Pleikņos. Gribas atzīmēt, ka Bumbišku ciema iedzīvotāji uztur šo tradīciju dzīvu jau gadu gadiem un maijā, Dievmātes mēnesī, skaita Rožukroni un lūdzas pie krucifiksa katru vakaru.
Jāsaka liels paldies visiem, kuri bija kopā ar mums šajās lūgšanās un dziedājumos. Paldies, ka mēs spējam uzturēt un saglabāt mūsu senču tradīcijas, atdot godu Mātei Marijai un izlūgt no viņas žēlastības savām ģimenēm, savam pagastam, savai zemei.

Ināra Blinova
Folkloras kopas „Zeiļa” vadītāja

 

AFIŠA

 MA2

kontakti

AVIZE

 facebook logo  instagram twitter logo dr lv youtube logo

Aptaujas reuzltati

Identitātes Grāmata 2021


OZOLAINES KARTE


Gramatas Kampishki



 muza logo


 

zirgi beksos




VPG Ambient 
 
 

Cookies

Copyright (c) Ozolaines pagasta pārvalde 2022